Viesti Ti Heinä 05, 2011 12:03

Kartano

Kreivin kartano ei mikään suuren suuri linna ole, mutta kokoa siltä kuitenkin löytyy ja sen ulkonäköön on panostettu. Kartanossa on kaksi kerrosta (sekä pieni kellari) ja koko rakennus on tehty vaaleanruskeista tiilistä. Katto on tummaa tiiltä. Kartanon seiniltä löytyy paljon korkeita, moniruutuisia ikkunoita, joiden ruutuja erottaa valkoisiksi maalatut puupokat. Pihaa ympäröi samanlaisesta tiilestä tehty korkea muuri, kuin talon ulkoseinätkin, ja pääsisäänkäyntiä suojelee koristeellinen, tummasta valuraudasta tehty portti. Kaikille portti ei aukene, siitä pitävät vartijat huolen, mutta hyvällä syyllä pihalle pääsee. Talleille saa mennä ja puutarhaa saa käydä ihailemassa, kunhan kreivi ei siellä juuri ole rentoutumassa.

Etupiha on enimmäkseen ruohoa, talon edustalla kyllä on kukkapenkkejä ja pari suurta ruusupensastakin löytyy, kesäisin valkoisten ruusujen täplittäminä. Keskellä pihaa kulkee sorapolku portilta kiviportaalle, joka johtaa ylös talon etukuistille. Kartanon etuovesta käy korkeat, tummasta puusta tehdyt ja oikein jykevät kaksoisovet, kahvat ovat messinkiä. Oviin on kiinnitetty koristeelliset ovenkolkuttimet, jotka ovat tehty paksuharjaisen kissapedon päänmuotoisiksi.

Alakerta
Kuva

Eteishalli on ensimmäinen huone, mihin etuovelta pääsee. Suuret ikkunat saavat siitä oikein valoisan, ja vaikkei halli itse asiassa kauhean iso olekaan, antaa valoisuus sekä kahden kerroksen korkeus siitä ison vaikutelman. Huoneen lattia on tehty vaaleista kivilaatoista, oikein kiiltelevistä sellaisista. Puhtaina niistä voi melkein nähdä peilikuvansa. Kaksi hieman kaartuvaa yläkertaan johtavaa portaikkoa löytyy myös tästä huoneesta. Tummiin puuportaisiin on naulattu punainen matto koristeeksi, naulattu, ettei se liukuisi jalkojen alla. Suoraan ovelta katsottuna eteishallista lähtee käytävä toiseen, suurempaan huoneeseen, jonka takaseinällä olevista ikkunoista on suora näköala talon puutarhaan. Eteishallista voi siis nähdä suoraan koko talon poikki ulos takapihalle, mikä vain entisestään lisää huoneen koon tuntua.

Keittiöön pääsee vasempien portaiden alta eteisestä, oven takaa. Keittiö on valoisa ja siitä löytyy paljon pöytiä askareiden tekoon, sekä tietenkin uunia ruoanlaittoon. Lattia on kivinen siivouksen helpottamiseksi. Tietenkin sieltä löytyy myös ruokakomero joidenkin ruokien säilytykseen. Keittiöstä pääsee pienelle sivukuistille, josta taas pääsee pihalle. Pihalta keittiön läheisyydestä löytyy kaivo ruoanlaittoon tarvitun veden hakemiseen.

Ruokasali on aivan keittiön vieressä, oven takana. Salissa on pitkä puupöytä, jonka ääreen mahtuu ainakin kymmenen ruokailijaa. Käsinojalliset tuolit ovat samanlaista puuta kuin pöytäkin, jalat ovat koristeelliset ja pehmusteiden kangas on vaaleanbeigeä. Tummalla puulattialla on vaalea matto pöydän alla, seinille on ripustettu erilaisia maalauksia. Katosta roikkuvaan kattokruunuun laitetaan valaistukseksi talvisin kynttilöitä. Ruokasalista pääsee myös sivukuistille, kuten keittiöstä. Salista pääsee myös suoraan juhlasaliin, sekä oleskeluhuoneeseen.

Oleskeluhuoneen ja ruokasalin välillä ei ole ovea, vain oviaukko. Huone on kahdeksankulmion muotoinen ja miltei jokaisella seinällä on korkea ikkuna. Ruokasalin puulattia jatkuu oleskeluhuoneeseen. Oviaukkoa vastapäätä olevalla seinällä on tiilitakka, jonka yläpuolella on maalaus Fortescuen perheestä vielä tämänhetkisen kreivin ollessa nuori lapsi, kuvassa siis ovat kreivin vanhemmat, sekä hän itse lapsena. Takan edessä on vihertävä sohva ja pari nojatuolia, samantyylisiä kuin ruokasalin tuolit. Sohvan edessä on myös matala sohvapöytä. Huone on koristeltu vielä kirjahyllyillä ja koriste-esineillä, joita löytää hyllyistä sekä takan päältä. Oleskeluhuoneesta pääsee takapihan terassille lasiovesta.

Juhlasali on valtava kahden kerroksen korkuinen huone aivan ruokasalin vieressä. Mitään ovea ei ole noiden kahden huoneen välissä, ainoastaan seinien vieressä olevat pylväät jakavat tilaa. Lattia on samanlaista kiiltävää kivilaattaa, kuin eteishallissakin, sama lattia itse asiassa jatkuu eteisestä asti pienen käytävän poikki juhlasaliin. Takapihalle näköalan takaavat valtavat ikkunat, koko kerroksen korkuisia ja niitä löytyy seinän täydeltä. Myös toisen kerroksen seinä on aivan yhtä ikkunoita täynnä, joten lisää valoa tulee sieltäkin. Sali on siis todella valoisa ja näky puutarhaan on mitä parhain. Juhlasali on yleensä tyhjä ja odottaa jotain juhlaa saadakseen käyttötarkoituksen. Se voi tyhjänä olla vaikka tanssisali, suuren vierailijamäärän varalta sinne voi viedä pöytiä ja tuoleja. Yhdellä seinällä, ruokasalia vastapäätä, on tiilitakka. Katosta roikkuu myös suuri kattokruunu. Salista pääsee takapihan terassille, kuten oleskeluhuoneestakin.

Käytävään pääsee eteishallista oikealle kääntyen, portaiden alla olevasta oviaukosta. Käytävä on kivinen, mutta lattian peittona on punainen matto. Käytävän etupihanpuoleinen seinä on pyöreähkö ja sillä seinällä on ikkunoita. Käytävä itsessään ei ole suora, se kääntyy vasemmalle eteishallista tullessa. Yhdellä seinällä on peili. Käytävästä lähtee ovet kolmeen eri huoneeseen, pariovet galleriaan, pariovet kirjastoon sekä yksi ovi komeroon. Komerossa yleensä säilytetään vieraiden vaatteita, mutta komerosta lähtevät myös portaat kellariin. Kellarissa sitten tietenkin säilytetään viileässä viihtyviä ruokatarvikkeita ja muita tavaroita, joita ei tarvitse kokoaikaa pitää esillä. Löytyypä kellarista sen verran jykeviä ovia, että sieltä varmasti löytää vähän arvokkaampiakin tavaroita

Galleria on suuri ja valoisa huone, eikä sitä ole monilla huonekaluilla pilattu. Galleria on siellä enimmäkseen, että kreivi voi esitellä ostamiaan taideteoksia. Seinille on ripustettu kaikenlaisia maalauksia ja lattialla on erilaisia patsaita. Lattia on kivilaattojen peitossa, jotka ovat yleensä hyvin puhtaat ja peilinkiiltävät, sillä galleriassa ei kauheasti turhaan kävellä.

Kirjasto on hämärä huone ilman ikkunoita, mutta se saa aikaan varsin kodikkaan tunnelman. Takka ja puulattia saavat hyvin lämpimän olon huoneeseen, kynttilöiden valaistus vain lisäävät tunnelmaa. Huoneen nimestä päätellen, seinät ovat puisten kirjahyllyjen peitossa, jotka ovat täynnä satoja kirjoja ja väleistä löytyy pieniä koriste-esineitäkin. Punaisen maton päälle on aseteltu pari sohvaa ja nojatuolia lukijoille, punakankaiset istuimet sopivat maton väriin.

Viherhuoneeseen pääsee kirjastosta. Huone on kapea ja olisi varsin karu kivilattioineen ja seinineen, mutta huoneen valoisuus, suuret ikkunat sekä kasvit auttavat huonetta. Viherhuoneesta pääsee suoraan ulos terassille lasiovien läpi, se onkin ikään kuin pieni puutarha sisällä, joka kestää vihreänä myös talven. Suuret puiset kaksoisovet vievät kartanon ainoaan kylpyhuoneeseen viherhuoneesta.

Kylpyhuone suurine ikkunoineen tietenkin takaa hienot näkymät puutarhaan, mutta kauheastihan se ei kyllä yksityisyyttä anna. Kreiviä se ei haittaa, siksi kyseisestä huoneesta tulikin kylpyhuone, se valoisuus ja näköala ovat parasta juuri herättyä. Puulattiat eivät märkään huoneeseen sovi, joten lattiat ovat kiviset, kylpyammeen edessä on kyllä matto ottamaan vettä vastaan. Kylpyhuoneessa on suuri, jalallinen kylpyamme, sekä sermi, jonka takana voi riisuutua. Kreivi ei kauheasti välitä alastomuudestaan, mutta ainakin sermin takana voi säilyttää vaatteita, ilman, että ne kastuvat. Koristeellinen kokovartalopeilikin löytyy seinältä, sen edessä on hyvä keikistellä ja laittautua. Ulkopuolella on kaivo vettä varten, lyhin reitti sinne on viherhuoneen poikki ja terassia pitkin alas pihalle. Kylpyhuoneessa on uuni vedenlämmitystä varten.

Terassi on leveä ja kaartuva, ja sijaitsee kartanon takapihalla. Vaaleanruskeat kivipylväät kannattelevat yläkerran parveketta, joka tekee kuistille katon ja siten suojelee liialta auringolta sekä vesi- ja lumisateelta. Terassi on kivinen ja kiviportaat johtavat pari askelta alemmas puutarhaan.

Takapihan puutarha on suunnattoman kaunis kukkien kukkiessa ja lehtien ollessa vielä puissa ja pensaissa. Puutarhassa on töitä monelle puutarhurille, ja kovaa työtä on pitää se tiptop kunnossa kreiville aina, kun hän tahtoo siellä viettää aikaansa. Kukkapenkkejä on lukemattomia, kuten erilaisia, eksoottisiakin, kukkia ja pensaita. Puita ei ole kauheasti varjostamassa pihaa, mutta pari vanhaa ja korkeaa lehtipuuta löytyy. Pihan poikki kulkee monia sorapolkuja, muurienkin vierestä enimmäkseen vartijoiden partioimista varten. Muuri ympäröi vain pihan ja sen rakennukset, mutta muurien ulkopuolelta löytyy lisääkin kreivin omistamia maita, peltoja ja metsiä.

Yläkertaan pääsee eteisestä lähteviä portaita pitkin. Kapea käytävä kiertää juhlasalin yläpuolella salin ympäri, ja käytävää pitkin pääsee neljään makuuhuoneeseen. Yläkerran käytävää kiertää puiset, koristellut kaiteet, samanlaista kaidetta löytää myös portaista. Kapea ja punainen matto kiertää koko käytävän pituudelta. Käytävästä voi kaiteen yli nähdä niin juhlasaliin kuin eteishalliinkin, ja etenkin juhlasalin puolella olevat korkeat ikkunat valaisevat käytävää enemmän kuin tarpeeksi. Vasemmalle lähtiessä käytävän päästä pääsee lasioven kautta parvekkeelle.

Yläkerta
Kuva

Käytävän vasemmalla puolella ensimmäinen ovi johtaa pieneen makuuhuoneeseen. Se on talon pienin makuuhuone ja on suoraan keittiön yläpuolella. Makuuhuoneessa ei ole mitään erikoista, samanlaista puulattiaa, kuin muissakin makuuhuoneissa, sekä tietenkin leveä sänky. Sängyn edessä on tummasinertävä matto.

Vasemmalla puolella seuraava makuuhuone oli edesmenneen kreivittären lempihuone, jossa hän vietti paljon aikaa ja nukkuikin siellä monesti yksin, vaikka hänellä miehensä kanssa yhteinen makuuhuone olikin. Ensimmäisenä huoneeseen astuessaan pääsee itse makuuhuoneeseen, jossa on ylellinen pylvässänky tummanpurppuralla päiväpeitolla. Lattialla on vaalea ja pehmeä, suurikokoinen matto. Huoneessa on myös peilipöytä ja muita makuuhuoneeseen kuuluvia huonekaluja, kuten vaatekaappi. Makuuhuone ei lopu siihen, sillä oviaukon läpi pääsee kahdeksankulmaiseen jatkeeseen, mikä on suoraan alakerran oleskeluhuoneen päällä. Tätä osaa yläkerrassakin käytetään usein oleskeluhuoneen tapaisena, huoneessa on vieraille sekä talon asukkaille vaalea sohvaryhmä rentoutumista ja oleskelua varten. Huone omaa suuret ikkunat, mutta koska valonsääteleminen makuuhuoneessa on toivottavaa, on niiden eteen mahdollista vetää pitkät verhot, samaa sävyä kuin sängynpeite.

Käytävän ensimmäinen ovi taas oikealla vie edesmenneen kreiviparin entiseen makuuhuoneeseen, joka on gallerian päällä. Huone on laaja ja siitä löytyy paljon tyhjää tilaa, yhdellä seinällä on leveä pylvässänky, jonka vieressä on kaappeja vaatteille. On huoneessa niin paljon tilaa, että suurten ikkunoiden edestä löytyy pieni istuinryhmä tuoleilla ja pöydällä aamiaista varten. Ikkunoista näkee etupihalle ja portille.

Viimeinen huone on käytävältä oikealta katsottuna kauimmaisin ovi ja se on itse kreivin makuuhuone. Tämäkin huone on ikään kuin jaettu kahteen osaan, ensiksi päästään punaisten sohvien oleskelutilaan takan edessä. Oleskelutilan yläpuolella on pieni kattokruunu. Takan vierestä pääsee kreivin nukkumatiloihin, jonka suurista ikkunoista on mitä parhaat näköalat takapihalle ja sen kauniiseen puutarhaan. Huoneesta tietenkin löytyy pylvässänky arvon kreiville, sekä tärkeä peilipöytä ja vaatekaappeja. Takan taakse nukkumatilojen puolelle on ripustettu kokovartalopeili vaatekaappien viereen, että asukokonaisuuden valitseminen päiväksi olisi mahdollisimman helppoa. Huoneen väreistä on hankala sanoa mitään, sillä ne vaihtuvat tiuhaan tahtiin sitä mukaan, miltä kreivistä tuntuu. Kreivin makuuhuoneesta pääsee lasiovesta parvekkeelle.

Parveke on samankokoinen ja -muotoinen, kuin alakerran terassi. Parvekkeella on myös katos, jota valkoiset puupylväät pidättelevät. Valkoinen puukaide myös reunustaa kivistä parveketta. Parvekkeelta näkee hyvin puutarhaan, ja löytyypä siltä monesti kesäisin omiakin kasveja ruukuista.

Kartanon lisäksi mailla löytyy kaksi tallia hevosille, toinen hieman pienempi ja enemmänkin sellaisille hevosille, jotka eivät tule toimeen toisten kanssa. Karsinoita on kartanon hevosille tarpeeksi ja tietenkin vieraille on varattu pari. Talleilta saa vuokrata hevosia, yleensä hevosista ei tarvitse maksaa mitään, jos on läheisestä kylästä ja ratsastaa kreivin mailla, muissa tapauksissa voi joutua pienen hinnan maksamaan. Kovin kauas hevosia ei päästetä, ellei ole valmis maksamaan suurempaa hintaa, monesti silloin joutuu myös jättämään jotain pantiksi. Kreivin senhetkistä lempihevosta ei koskaan vuokrata.

Lisäksi pihalta löytyy sivurakennus samankaltaisista materiaaleista rakennettuna, kuin itse kartanokin. Tässä sivurakennuksessa palvelijat saavat asua ja työskennellä, jos eivät muualla voi. Talossa on yksi suuri huone ruokailua ja oleskelua varten, sekä pieni keittiö ja pesutilat palvelijoiden tarpeille. Rakennuksesta löytyy monia pieniä huoneita makuuhuoneiksi tai mihin niitä nyt ikinä haluaa käyttääkään.